torstai 17. toukokuuta 2018

ELÄMÄ YHTÄ VUORISTORATAA - Sekamuotoisen oireilun kanssa elämisestä


Kaksisuuntaisen sekamuotoisesta oireilusta kirjoitetaan vähän. Maniasta, hypomaniasta ja masennuksesta saadaan erilaisiin teksteihin monia kappaleita, mutta sekamuotoisesta yleensä yksi kappale tai lyhyt maininta muun tekstin seassa.

Käytännössä olen saanut huomata, että meitä sekamuotoisesti oireilevia on paljon, eikä elämä oireilun kanssa ole helppoa. Tämäkin tilanne on erilainen eri ihmisillä, mutta tässä omaa kokemusta.

Ennen diagnoosia ja lääkitystä minulla vaihtelivat hypomaniat ja masennukset tasaiseen tahtiinsa. Tuli hypomania, joka päättyi masennukseen, jonka jälkeen tuli tasainen vaihe. Tuolloin en vielä ymmärtänyt yhtään, mistä oli kyse. Vuonna 2001 sain virheellisen diagnoosin masennus ja erilaisia lääkityksiä siihen – lääkityksiä, jotka aluksi helpottivat masennusta, mutta lopulta vain pahensivat oloa. Vuonna 2006 tapahtui oireilussani muutos, joka ei ole hellittänyt otettaan.

Aikaisemmin tiettyä kaavaa noudattava oireilu ei enää noudattanut minkäänlaista kaavaa. Elämä alkoi olla yhtä vuoristorataa. Mielialan vaihtelut olivat rajuja ja nopeita. Pienessä ajassa kova vauhti vei koko ajan rajusti ylös ja alas, vaunu heilui jatkuvasti vähän radan reunoihin, aivan pieneksi hetkeksi tuli rauhallinen tasainen kohta ja sitten taas mentiin. Koko ajan teki mieli vain huutaa ja haukkoa henkeä. Pimeä tunneli kesti hetken, kunnes taas valo kirkasti kaiken. Ahdistus oli valtaisa.

Päiväkirjoista näen mielialanvaihdon keskellä sivua. Muutos on häkellyttävä. Miten täysin toiveikkaasta voinnista ja innostuneista ajatuksista voi kesken lauseen romahtaa todelliseen toivottomuuteen ja pimeyteen? Ahdistukseni lisääntyi. Mikään lääkitys ei auttanut. Lääkäri epäili kaksisuuntaista mielialahäiriötä ensimmäisen kerran, mutta jätti asian sikseen, kun ahdistuneena en itse ollut heti valmis asiaa kohtaamaan. Kunpa hän olisi jaksanut jatkaa keskustelua edes vähän pidempään. Päiväkirjani huutavat vuoroin sitä, että olin varma tuosta diagnoosista ja sitten taas sitä, että olen täysin terve. Päässäni oli täysi kaaos. Olisinpa silloin saanut kunnollista apua, olisin voinut välttyä paljolta tuskalta.

Olen tehnyt isoja ja pieniä päätöksiä vointini ollessa varsin huono. En ymmärtänyt omien vaihtelevien mielialojeni vaikutusta tekemissäni ratkaisuissa. Saatoin olla täysin varma siitä, että seison ajatusteni ja tunteitteni takana, ja sitten hetken päästä ihmettelin, mitä ihmettä olin taas luvannut tai saanut aikaiseksi. Osa ratkaisuista on tuonut hyviä asioita elämääni, mutta osa on haastanut jaksamistani ja vaikeuttanut ihmissuhteitani huomattavasti. Elämäni on ollut rajusti poukkoilevaa sekoilua. Jatkuvia kuoleman ajatuksia. Väärinkäsityksiä toisten ihmisten kanssa. Läheisimpien tuskastumista ja ymmärtämättömyyttä. Omaa ahdistusta.

Sain oikean diagnoosin vasta joulukuussa 2012. Sopivan lääkityksen löytämiseen meni 4 vuotta.

Tänä päivänäkin sekamuotoinen oireilu on jokapäiväistä elämääni. Olen totaalisen kyllästynyt siihen. On uuvuttavaa, kun päivittäin törmään poukkoilevaan mieleeni. Saatan olla äärimmäisen kiinnostunut ja innostua asioista ja ajattelen pystyväni kaikenlaiseen. Sitten äkkiä kyllästyn, muutun negatiivisesi ja kärsimättömäksi tai olo on täydellisen lohduton – tuntuu mahdottomalta saada aikaiseksi mitään. Tämä kaikki saattaa tapahtua myös yhden keskustelun aikana. Mieliala siis vaihtuu pahimmillaan muutamien minuuttien välillä. Joskus tietty olo voi kestää joitain päiviä, mutta yleensä vaihtelu kulkee puolen tunnin – parin tunnin sykleissä. Kaikista ahdistavinta on ehkä se, että välillä kaikki vain sekoittuu yhdeksi mössöksi, josta ei voi saada mitään selvää.

Tilanne ei tunnu keveältä. Omien ajatusten ja tunteiden jatkuva kyseenalaistaminen on äärimmäisen rasittavaa. Päätösten tekeminen on tuskastuttavaa, kun ei ikinä voi olla varma pystyykö tekemään sen, minkä haluaisi. Päässä on jatkuva kova meteli, ajatuksia on paljon, ne huutavat kovaan ääneen ja sekoittuvat toisiinsa. Siinä olotilassa pitää sitten yrittää selvitä elämisestä muun maailman kanssa. On vaikea kestää enää ulkopuolelta tulevia ääniä. Kahdenkeskeiset rauhalliset hetket ovat hallittavia ja silloin on helpompi jaksaa, mutta aivan normaalit arjessa eteen tulevat kysymykset ja kommentoinnit sekoittavat pään tavalla, joka tekee olon todella hankalaksi. Kaikki voimat menevät, kun yrittää pitää itsensä kasassa. Sitä sekamelskaa, joka päässä on, on mahdotonta räväyttää ulos ihmisten eteen. Perusluonteeni vaatii itseäni käyttäytymään hyvin ja ottamaan muut huomioon. Teen kaikkeni, jotta olisin mahdollisimman tasapainoinen ja hyvä läheisilleni, vaikka sisälläni olisi kuinka suuri kaaos.

Kaksi vuotta sitten tehty lääkemuutos on onnekseni kuitenkin aiheuttanut sen, että ensimmäistä kertaa elämässäni tunnen seisovani vaununi jarrukahvassa, enkä sairauteni vietävissä. Oireilu ei ole loppunut, mutta muutos on suuri. Huiput ja laskut ovat vähemmän rajuja kuin ennen ja pääsääntöisesti tiedostan sairauteni vaikutuksen ajatuksiini. On eri asia kokea vahvoja tunteita kuin pitää jokaista voimakasta tunnettaan kaikista suurimpana totuutena. Nykyään osaan myös paremmin olla lupailematta ihmisille asioita, joihin en pysty, vaikka kuinka haluaisin.

Haasteellisuudesta huolimatta, tänä päivänä tuntuu hyvältä, kun pystyy pahalla hetkellä pysähtymään ja odottamaan sitä, että olo helpottaa, eikä jatkaa tunteessaan toimimista sotkien kaiken mennessään. Myönnän, että haluaisin vielä kokea sen hetken, kun voisin vain rennosti päästää irti ja antaa tunteiden viedä, ilman pelkoa, että sotken kaiken. Kuitenkin, vaikka jatkuva oman itsen tarkkailu on rasittavaa, on helpottavaa pystyä elämään omien arvojensa mukaan, eikä tuuliviirinä tunteittensa vietävänä.

Tommy Taberman on joskus kirjoittanut runon siitä, ettei tunteiden ja järjen pitäisi sulkea toisiaan pois vaan niiden tulisi tukea tosiaan. Olen yhä tunneihminen, enkä halua sitä ikinä itsestäni pois karsia. Elämä on kuitenkin täynnä tilanteita, joissa järjenkäyttö on sallittua ja joskus toivottavaakin. On helpottavaa pystyä siihenkin tästä hälisevästä päästä huolimatta. Käsi pysyy jarrukahvassa, vauhtia on mahdollista hidastaa tai pysäyttääkin, kun meno yltyy liian sekavaksi. Aina siihen ei pysty, mutta nykyään helpottavan usein.

Voimia kaikille sekavissa voinneissa oleville! Kirjoittakaa ihmeessä kommentteja – näistä asioista on hyvä keskustella! <3




11 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus! Kiitos siitä! Ihan nousee kyyneleet silmiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta! Pahoitteluni, että pääsin koneen äärelle näin myöhässä kommentteja lukemaan. Tuntuu hyvältä jos joku kirjoitus koskettaa!

      Poista
  2. Hei sinä🙂
    Voin jokseenkin samaistua vuoristorataasi.

    Itse olen pitänyt päiväkirjaa siitä lähtien kun sain diagnoosin 2015. Kaksisuuntainen kakkostyypin.

    Mielialani vaihtelevat tunnissa.
    Ja välillä se ottaa niin kovan vallan etten kestä itseäni.

    Itse olen myös hoitoalan ammattilainen. Jäin myös rakastamastani työstä kotihoidossa pois helmikuussa 2015.

    Miulla on kaksi erityislasta.
    Jotka "kuormittavat" omalla tavallaan tällä hetkellä minua hyvin paljon.

    Tällä hetkellä miulla on masennusjakso menossa. Uuvun pienestäkin. Hymy tulee hyvin harvoin ja itken paljon, tietämättä syytä edes miksi.

    En jaksa juuri puhua. Olen luonteeltani erittäin sosiaalinen, avoin, iloinen, empaattinen, ihmisiä rakastava.

    Mutta nyt en jaksa... en oikein edes omaa perhettäni saati itseäni.

    Nukkuminen on lisääntynyt. Ja miulla on kaiken maailman suunnitelmia hoitoa eivät koskaan tule edes toteutumaan.

    Kun on henkisesti niin loppu, on myös fyysisesti... hyvä että askelta välillä jaksaa ottaa.

    Mutta poikani vaativat jo miulta säännöllistä päivärytmiä.

    Miulla jatkettiin sairauslomaa kahdella vuodella. Olen nyt siis ollut jo reilu kolme vuotta Poissa työstä, kuntoutustuella tällähetkellä.
    Oiskohan kolmas lääke miule käynyt... lähinnä masennukseen. Tasaavana on Lamotrigin. Ja pitkäaikaiset rauhoittavat menevät koko ajan.

    Ahdistun helposti ja panikoin.

    Ääniä en juurikaan nyt jaksa, en edes omien lapsien, joka tuntuu kauhealta.

    Haluaisin olla yksin hiljsisuudessa. Niin ettei miulta kukaan vaatisi mitään.

    Päiväkirjoista myös huomaa miten siksakkia miun päivät on mielualat.Sellaista tasaista jaksoa ei juuri ole ollutkaan. Toki on paljon perheessä huolta ja kuormittavia tekijöitä jotka vievät vointinani alaspäin.

    Mutta tällä hetkellä se riittää, kun hengitän ja kait se elämä kannattelee!

    Tommy Hellstenillä on myös osuvia aforismeja tekstejä.

    Hyvää kesää siulle ja perheellesi!

    Koitetaan pyristellä eteenpäin jollakin tavalla.

    Terv. Virve

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylläpä löytyy yhtymäkohtia kovasti!

      Minulla ei ole erityislapsia, joten siltä osin on elämäni hyvin paljon helpompaa. On vaikea ymmärtääkkään sitä, miten kovasti jaksamista koetellaan kun lapsilla on erityisiä tarpeita - silloin varmasti pieni huoli koko ajan mielessä ja paljon ylimääräistä puuhaa myös ihan konkreettisesti. Tuntuu, että omien kaksopoikien ensimmäinen luokka on jo ollut melko uuvuttavaa kun he melkoisen herkkiä ja kouluun sopeutuminen on vienyt aikansa. Toivon todella kovasti sinulle voimia lastesi kanssa!

      Lapset kyllä täyttävät elämän. Välillä kun tuntuu, ettei jaksaisi yhtään ja toivoisi, ettei tarvitsisi jaksaa - sitten taas paremmalla hetkellä ymmärrän, että he myös ylläpitävät jonkinlaista toimintakykyä. Ehkä muuten ei saisi itseään ikinä ylös sängystä.

      Kurja kuulla, että masennuskausi on menossa. Vaihteleeko mieliala myös masennuksen aikana? Minulla sairaus menee niin, että on jonkun viikon enemmän masennusta tai hypomaniaa, mutta niiden sisällä mieliala vaihtelee edelleen melko nopeasti - yleisvire vain on enempi toista.

      Minulla myös nousee tuo ahdistus ja on ääni herkkyyttä... tuntuvat välillä muitten sanat nuppineulanpistoilta iholla tai vähintään sellaiselta sormella tökkimiseltä... Saa tehdä paljon töitä sen eteen, ettei koko ajan ärisisi muille.

      Minä olen myös paljolti vetäytynyt omiin olihini, vaikka perusluonteeltani olen aina ollut ihmisiin päin suuntautuva.

      Melkein jokainen sanasi kuulostaa tänne tutulta!

      Kiitos kovasti hyvän kesän toivotuksista! Itselläni kouluikäiset lapset ja loma-ajat tuntuvat aina melko haasteellisilta, kun kaikki ovat koko ajan läsnä. Täytyy nyt kuitenkin yrittää iloita vaikka siitä, ettei tarvitse joka aamu herätä kellon soittoon.

      Toivottavasti sinulla masennus hellittäisi ja jaksaisit paremmissa voimissa kesän yli!

      t. Ella

      Poista
  3. tutulta kuullostaa, tosin mulla ei menny ku puol vuotta ekan masisdiagnoosin ja kaksuuntasen diagnoosin välillä. tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinne myös pahoittelut, etten ole aikaisemmin ollut kommentteja lukemassa. Sulla on käynyt hyvä tuuri, että sait diagnoosin noin nopeasti! Tosi hienoa tuuria, jos sen oot saanut jo kauan sitten. Silloin 1994 kun sairastuin, ei näistä puhuttu yhtään - ei osannut vuosiin hakea edes apua.

      Poista
    2. Lääkärithän nyt ovat tienneet sairaudesta niin kauan ja minulla ollut melkoisen selkeää oireilu kun taaksepäin katselee, jotta ei kyllä tietenkään saisi olla tuurista kiinni diagnoosin saaminen. Sinulle on varmaan sattunut todella hyvä lääkäri kohdalle. Itselläni onnisti tämän viimeisen lääkärin kanssa, joka viimein tuon diagnoosin sitten asetti. Toivottavasti sulla hyvä lääkitys ja oireet kurissa!

      Poista
  4. Onko sun kohdalla mietitty ikinä epävakaata persoonallisuushäiriötä? Etenkin kiinnostaa, jos se on suljettu jostain syystä pois?

    Itselläni on ko diagnoosi bipon lisäksi. Mulla on traumatausta ja olen käynyt terapian. Oli siitä hyötyä, mutta mielialat vaihtelee edelleen. Joskus on selvää, miksi. Toisinaan taas ei. Nyt heräs kuitenkin kysymys, oisko mulla sekamuotoinen jakso, koska tänä keväänä on ollut vuorotellen hypomanisia ja masennusoireita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinullekin kommentista ja pahoittelut omien viivästymisestä!

      On mietitty epävakaatapersoonallisuushäiriötä, mutta se on ihan selkeästi karsiutunut pois. Persoonallisuushäiriö on yleensä kehittynyt jo varhaisesta lapsuudesta asti ja siihen kuuluu varsin varhaisista vaiheista sitä mielialan tempoilua, vaikeutta ihmissuhteissa, opiskeluissa, työelämässä jne. Minulla ei ole ollut mitään tuosta. Tauti iski hyvin äkkiä kun olin 20 vuotias. Sitä ennen oli ollut 16 vuotiaana paha masennus, mutta ei muuten tuota mielialan vaihtelua.

      Mulla on vaativaa persoonallisuushäiriötä kuljeteltu tossa rinnalla vuosien ajan, mutta vaikka oonkin tosi vaativa itseäni kohtaan, niin ei se ole invalidisoinu mua silleen, että sitä oltaisiin selväksi diagnoosiksi lätkäisty. Lukee: vaativan persoonallisuushäiriön piirteitä.

      Kannattaa kyllä lääkärin kanssa jutella tuosta sekamuotoisen jakson mahdollisuudesta. Siinä voi olla mahdollisuus tarkistaa ehkä lääkitystäkin, mutta henkilökohtaisesti koen, että on ollut tärkeää ymmärtää mistä kyse, että tämän kanssa jotenkin jaksaa.

      Toivottavasti sulla vointi helpottuu!

      Poista
  5. Hi my family member! I wish to say that this article is awesome, great written and include
    almost all vital infos. I would like to peer extra posts like this
    .

    VastaaPoista

Jokainen kommentti otetaan hyvillä mielin vastaan!